Home Portfolio Wedding present Werkwijze Achtergrond Prijzen Contact

De Herman achter RelationArt

Al heel vroeg wordt duidelijk dat Herman graag tekent. Zijn ouders nemen hem mee naar de grote musea en geven hem goed teken- en schildermateriaal. Hij tekent Donald Duck, Batman en Asterix maar maakt ook Mondriaan's en Miro's.

Na de Havo volgt hij in Amsterdam de eerstegraads tekenlerarenopleiding waar het zelf werkzaam zijn als kunstenaar erg gestimuleerd wordt. Op deze academie leert hij zijn vrouw kennen en samen vestigen zij zich in Haarlem.

Hij schildert een groot oeuvre aan 'moderne schilderijen' bij elkaar als de kinderen nog klein zijn. Zijn werk bestaat niet zozeer in het vinden van zijn eigen stijl maar in het nadoen en confronteren van bestaande stijlen. De toeschouwer wordt als het ware aan het denken gezet over de relatie tussen de stijlen en hemzelf als waarnemer. De vrijheid zit in de afstand en de rust van de waarnemer...

In 1987 wordt Herman lid van de Foundation for Higher Learning, een internationale spirituele school (www.soundinglight.com). Hier ontdekt hij de schoonheid van het werken met muziek (Mantra zingen) en ook hierin kan zijn creativiteit expressie vinden. De cirkel sluit zich als de mystieke inspiratie die hij in zijn jeugd voelde volledig past in het zicht op de spirituele achtergronden van het bestaan, die hij in 2011 in het boek 'Oorsprong' beschrijft.

Alles kan samengevat worden in een uitspraak van Picasso:

"Kunst is er om de afstand tussen mens en God te verkleinen."

Zijn spirituele engagement en zijn jeugd in de vrije jaren zestig motiveren hem niet erg om zijn schilderwerk commercieel in te zetten. Geruime tijd staan de creatieve uitingen op papier stil en ontwikkelt Herman zijn vaardigheden in het digitaal vormen van beelden (Photoshop). Vanaf 1995 werkt hij als illustrator in zijn bedrijf Studio H. Hier staat het maken van Artist Impressions centraal. Als de Studio door de economische teruggang zo goed als stil ligt wordt alle creativiteit, kracht en kennis samengebracht in het nieuwe concept Relation Art.


CV van Herman Alexander van Tuijl:

15 sept. 1954 Geboren te 's Gravenhage
1960-1966 Lagere school, Voorschoten
1966-1972 Huygens Lyceum, Voorburg
1972-1977 Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam (eerstegraads lerarenopleiding)
Maart 1972 Tweede prijs 'Vierlijkwedstrijd' Magazijn de Bijenkorf, Den Haag
Mei 1975 Groepstentoonstelling Galerie de Boom, Heerlen
Februari 1977 Groepstentoonstelling Theater de Brakke Grond, Amsterdam
Oktober 1982 International Mail-Art exhibition in Aorta, Amsterdam
Mei 1987 Lid van de Foundation for Higher Learning
December 1987 Kunstboeken uit Noord-Holland, Galerie de Bleeker, Heemstede
Augustus 1988 Thema-expositie 'Chaos 88', Galerie Zenith, Bussum
Mei 1991 Expositie Schilderijen en Collages 'Achter de Zuilen', Overveen
Oktober 1997 Expositie Collages in 'Maurits', Utrecht
Oktober 2002 Start van de AlphaBeth training (www.abtr.nl)
November 2011 Het boek "Oorsprong" komt uit (www.abpcs.nl)
Juni 2012 Website RelationArt.nl wordt gelanceerd